WhatsApp
WhatsApp
boekholt & partners makelaardijboekholt nieuwbouw specialistben-s verhuur en beheerscherp financieel advies
ben-s.nl & partners makelaardij

Alles wat je moet weten over het energielabel

Wil je een huis kopen of verkopen? Dan krijg je te maken met het energielabel. Dit label geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning en is vanaf 2015 verplicht voor elk huis.

Het energielabel bevat 7 klassen. Met de klassen A (groen en zeer zuinig) tot en met G (rood en zeer onzuinig) wordt aangegeven hoe energiezuinig een woning is. Belangrijk, want een energiezuinige woning betekent vaak een lagere energierekening, meer comfort en minder CO2-uitstoot. Heb je een huis die hoog scoort op energiezuinigheid, dan stijgt de waarde van je woning. Een energiezuinig stulpje heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Vraag altijd naar het energielabel als je een huis koopt!

energielabel
Energielabel aanpassen
Alle huiseigenaren hebben begin 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Verkoop je jouw woning, vergeet dan niet het indicatieve energielabel aan te passen aan de huidige situatie. Dit kun je gewoon online doen via www.energielabelvoorwoningen.nl. Je kunt ook het bestaande energielabel vernieuwen als je bijvoorbeeld extra energiebesparende maatregelen hebt genomen. Het aanvragen of aanpassen doe je door een aantal stappen te doorlopen.

Het aanpassen van het energielabel in zes stappen:

  1. Ga naar www.energielabelvoorwoningen.nl en log in met jouw DigiD.
  2. Controleer de gegevens van jouw woning en pas het eventueel aan.
  3. Voeg bewijsmateriaal toe aan het online woningdossier. Een digitale brochure van de woning van de makelaar volstaat als bewijsmateriaal. Je kunt gewoon een pdf uploaden.
  4. Selecteer vervolgens een erkend deskundige die het bewijs gaat controleren. Dit kan een energieadviseur, makelaar of bouwtechnisch specialist zijn.
  5. Verstuur de gegevens.
  6. Ontvang het energielabel.

Controleren van de gegevens

De door jouw uitgekozen deskundige controleert je gegevens op afstand en komt dus niet bij je langs. Is dat even gemakkelijk! Zijn de gegevens goedgekeurd, dan ontvang je van de Rijksoverheid per e-mail het definitieve energielabel. Na jouw akkoord wordt het label automatisch geregistreerd. Het definitieve energielabel ontvang je meteen of binnen een paar dagen. Hoe lang het precies duurt, hangt af van de reactietijd van de deskundige en de juistheid van het bewijsmateriaal. Het regelen van een definitief energielabel kost enkele tientjes. Een koper heeft recht op dit label. Als een definitief label ontbreekt bij de verkoop van jouw woning, kun je een boete van maximaal 405 euro verwachten. 

Let op!
Het energieverbruik van soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kunnen toch van elkaar verschillen. De energierekening hangt ook af of je zuinig stookt, hoeveel warm water je gebruikt, hoeveel apparaten je hebt en hoe intensief je die gebruikt. Het label geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig installaties zijn. Het zegt niets over je verbruik.

 

Aankoopmakelaar, wel of niet?

 

Klanten beoordelen

9,3

Bekijk alle referenties

 

 

Partners in wonen:

 

 

Luister naar de Partners in wonen podcast!