Als je een huis koopt, moet je goed letten op verborgen gebreken. Om de gebreken van een woning bloot te leggen, kun je een bouwkundige keuring laten doen. Hier bespreken we de meest voorkomende verborgen gebreken.
Bouwkundige keuring en onderzoeksplicht
Wanneer je overweegt een huis te kopen dan wil je (na de koop) natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Het is dus belangrijk om uit te zoeken wat de staat van de woning is voordat je het koopcontract gaat tekenen. Als koper heb je zelfs een onderzoekplicht. Onderzoek doen naar de staat van de woning is dus niet alleen belangrijk; je bent verplicht om uitgebreid onderzoek te doen. Om te voldoen aan je onderzoekplicht, moet je alle juridische zaken rondom de woning onderzoeken en je op de hoogte laten stellen van de staat van de woning. Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren, raak je op de hoogte van de staat van de woning en van verborgen gebreken.
Wat zijn verborgen gebreken?
Een verborgen gebrek is een gebrek dat je pas na de oplevering van het huis ontdekt. In de meeste gevallen zijn die verborgen gebreken veroorzaakt door achterstallig onderhoud. Het aantal woningen dat met achterstallig onderhoud te koop staat, wordt steeds hoger. Verkopers hebben het idee dat het huis toch wel verkocht wordt voor de vraagprijs en laten daarom het onderhoud maar achterwege. Dat is goedkoper en sneller. Zo kun je na de koop van een huis met verborgen gebreken blijven zitten. Het is afhankelijk van de afspraken die je met de verkoper hebt gemaakt, of je de kosten voor reparatie nog bij hem kunt verhalen. Als de verkoper van een verborgen gebrek wist, maar dit niet heeft gemeld, dan kan hij aansprakelijk gesteld worden. Ook bij een ernstig gebrek waar de verkoper niks vanaf wist, kan de verkoper aansprakelijk zijn.
Verborgen gebreken huis voorbeelden
Dit zijn de meest voorkomende verborgen gebreken in een huis:
Verborgen gebreken huis: asbest
Asbest is in veel oudere huizen te vinden. Het bouwjaar van de woning geeft veelal wel een indicatie of er asbest in de woning aanwezig is. Toch is een bouwkundige keuring nodig om vast te stellen waar de asbest zich bevindt. Een bouwkundige keuring kan uitsluitsel bieden of er asbest aanwezig is en waar het zich bevindt. Zo weet je waar je voorzichtig moet zijn. Asbest is namelijk niet gevaarlijk zolang je het niet kapot maakt. Zodra je er in gaat boren of platen verwijderd, is er een gezondheidsrisico. Als je asbest wilt laten verwijderen, moet je dit altijd door een deskundig bedrijf laten doen.
Verborgen gebreken aan leidingen
Oude leidingen kunnen schade door het hele huis veroorzaken. Zo kunnen kapotte leidingen voor flink wat waterschade zorgen. Ook kan het toilet problemen hebben met spoelen. In oude huizen is het leidingwerk nog wel eens van lood. Dit is schadelijk voor de gezondheid, omdat kleine metaaldeeltjes in het drinkwater terecht kunnen komen. Een bouwkundige weet precies waar hij op moet letten en rapporteert hoe het leidingwerk er aan toe is.
Verborgen gebreken aan het dak
Veel insectensoorten zijn gek op hout. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houtwormen en boktorren. Deze beestjes kunnen flinke schade aan de houten balken van jouw dak of plafonds veroorzaken. Knaagsporen of kleine gaatjes kunnen de aanwezigheid van ongedierte verraden. Een lik verf daarentegen kan veel verbloemen, dus let er goed op dat gebreken niet onder een laagje verf zijn verstopt . Voor houten kozijnen geldt overigens hetzelfde als voor houten constructies.
Verborgen gebreken aan de vloer
Verborgen gebreken in jouw woning die met de vloer te maken hebben, kunnen grote problemen veroorzaken. Zo kan de vloer verzakt zijn, waardoor de muren en leidingen het zwaar te verduren krijgen. Een verzakte vloer is dus een reden om direct tot actie over te gaan! Zo voorkom je ergere problemen aan gas-, water- en elektriciteitsleidingen en gescheurde muren.
Verborgen gebreken aan de CV-ketel
Gebreken aan de CV-ketel zijn vaak wel te voorspellen. Eigenlijk gaat het hier niet om verborgen gebreken. Dit zit als volgt: een CV-ketel gaat gemiddeld vijftien jaar mee. Daarna is het te verwachten dat hij minder goed gaat presteren of dat hij zelfs helemaal kapot gaat. Wanneer je een huis koopt, staat er vaak informatie over de CV-ketel vermeldt op Funda of in de stukken van de verkopend makelaar. Verder is het belangrijk om te vragen naar de staat van de ketel en de onderhoudshistorie. Zo voorkom je dat je vlak na de verhuizing al een dure investering moet doen in de vorm van een nieuwe CV-ketel.
Verborgen gebreken termijn
Als je na de koop een verborgen gebrek tegenkomt, dan moet je dit binnen twee maanden aankaarten bij de verkoper. Die twee maanden worden gezien als de redelijke termijn waarbinnen de verkoper nog aansprakelijk is voor het gebrek. Als die termijn te kort is om het gebrek goed in kaart te brengen, dan moet je alsnog de verkoper binnen twee maanden informeren. Daarbij laat je dan weten dat de details van het gebrek nog even op zich laten wachten. Verborgen gebreken na 1 jaar zijn je eigen verantwoordelijk.
Huis kopen zonder verborgen gebreken
Wil jij een huis kopen zonder verborgen gebreken? Of wil jij op z’n minst weten welke verborgen gebreken jouw aangekochte woning heeft? Een aankoopmakelaar van ben-s.nl kan jou hierbij helpen. Wij vinden als aankoopmakelaar niet alleen de beste prijs voor jouw droomhuis, maar bieden complete aankoopbegeleiding. Dat betekent dat wij naast de onderhandelingen en juridische controle van de koopakte ook nog eens bouwkundig met je meekijken. Daar hoef jij niks voor te doen, en zo voldoe jij toch aan jouw onderzoekplicht. Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op om een vrijblijvende afspraak in te plannen